Menu

Piekę, bo lubię..

Pieczenie daje tyle endorfin, co jedzenie czekolady :)

Kora brzoskwiniowa

bobek270798

12607350_745508008884675_1673183000_n12626102_745508002218009_30980538_n12648035_745507985551344_424534263_n

Przyznam szczerze to ciasto jest bardzo, bardzo pracochłonne, ale myślę, że jest godne nawet największego wysiłku. Biszkopt orzechowo - brzoskwiniowy, krem budyniowy z advokatem, mus brzoskwiniowy i galaretka, czego chcieć więcej? Jest to idealna propozycja dla zwolenników brzoskwini i orzechów, i zaspokoi nawet najbardziej wymagający gust:)

Składniki:

*Ciasto:

  • 4 jajka
  • 100 g drobno posiekanych orzechów
  • 100 g mielonych orzechów
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka mąki tortowej
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 połówki brzoskwiń (z puszki)

*Krem budyniowy:

  • 200 g miękkiego masła
  • 700 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 75 ml Advokatu

*Mus brzoskwiniowy:

  • 1 puszka brzoskwiń ( bez tych dwóch wyjętych do ciasta)
  • 1 galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa 
  • 250 ml wrzątku

*Dodatkowo:

  • 1 duże opakowanie herbatników (ok. 300 g)
  • 1 galaretka brzoskwiniowa
  • 350 ml wody

Wykonanie:

Zaczynamy od zrobienia biszkoptu, jajka ubijamy z cukrem, aż staną się puszyste i jasne. Następnie dodajemy do jajek orzechy posiekane, zmielone, mąkę i bułkę tartą i miksujemy chwilkę aż składniki się połączą. Gdy będą już połączone dodajemy pokrojone w mała kostkę brzoskwinie i mieszamy za pomocą łyżki, delikatnie.

Spód formy (30x25 cm) smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia (boków niczym nie smarujemy) i wylewamy do blachy ciasto, wstawiamy je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, do suchego patyczka, następnie studzimy, delikatnie wyjmujemy z blaszki, zdejmujemy papier i ponownie wkładamy ciasto do blaszki, odstawiamy.

Robimy masę budyniową. Połowę mleka wlewamy do garnuszka i dosypujemy cukier, doprowadzamy do wrzenia. Do reszty mleka dodajemy żółtka i obie mąki, mieszamy i wlewamy do wrzącego mleka z cukrem i gotujemy, aż masa zgęstnieje (jak budyń). Gotową masę odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie  miękkie masło ubijamy na puszystą masę, a następnie porcjami (po łyżce) dodajemy zimny budyń i miksujemy na najwyższych obrotach robota, na koniec dodajemy advokat i miksujemy szybko, do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy.

Brzoskwinie miksujemy na gładki mus i dodajemy do niego tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 250 ml wrzątku. 

Składamy ciasto. Na ułożony na dnie biszkopt wykładamy połowę masy budyniowej, na niej układamy warstwę herbatników, następnie wylewamy na nie tężejący mus brzoskwiniowy i wstawiamy ciasto na około godzinę do lodówki. Po tym czasie na musie układamy kolejną warstwę herbatników, a na nie pozostałą część masy budyniowej. Ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki i po tym czasie wylewamy na ciasto tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 350 ml wrzątku. Ciasto wstawiamy do lodówki i chłodzimy najlepiej całą noc. Smacznego :)

© Piekę, bo lubię..
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci