Menu

Piekę, bo lubię..

Pieczenie daje tyle endorfin, co jedzenie czekolady :)

Pączki pieczone

bobek270798

12596489_743854945716648_239682427_n112607168_743871462381663_430958110_n

Każdy chyba uwielbia pączki, w szczególności te smażone na głębokim oleju - tajemnicą nie jest to, że są one bardzo kaloryczne, ale za to smak rekompensuje wszystkie nadmiary tłuszczu. Ostatnio w internecie znalazłam alternatywę dla tych dobrze znanych pączków z głębokiego tłuszczu. Gdy natknęłam się na pączki z piekarnika, nie byłam co do nich przekonana, przecież jak pączki mogą być z piekarnika! Myślałam, że będą smakować jak bułki z marmoladą. Jednakże pomyliłam się, po naciśnięci powracają na swoje miejsce, marmolada nie wypływa, a dodatkowo są o wiele zdrowsze od pierwowzoru, a wraz z lukrem to kompozycja doskonała! :)

Składniki:

  • 100 ml ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej + do podsypywania
  • 50 g cukru
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 170 g masła lub margaryny - miękkiej
  • jajko do posmarowania
  • miękkiej marmolady o smaku, dżemu , według uznania
  • papilotki (jak do muffinów) o średnicy 5 cm dno

Wykonanie:

Z drożdży zrobić rozczyn - wymieszać ciepłe mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia na 10 minut pod przykryciem.

Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól i wymieszać. Następnie wlać rozczyn, dodać jajka, miękkie masło lub margarynę. Wyrabiamy gładkie ciasto, nie lepiące się do ręki, gdy się będzie lepiło, podsypujemy mąką. Gdy wyrobimy ciasto, miskę smarujemy trochę olejem, wkładamy ciasto i odstawiamy na około godzinę, w ciepłe miejsce, do podwojenia wielkości.

Gotowe ciasto dzielimy na 16 równych części. Dłońmi rozpłaszczyć każdą porcję ciasta i na środek położyć pełną łyżeczkę marmolady. Złożyć kółko na pół, zlepić dokładnie brzegi a następnie zebrać łączenie w jednym miejscu. Ulepioną w ten sposób kulkę włożyć łączeniem do dołu do papilotki. Powtórzyć z resztą porcji ciasta.

Papilotki z pączkami układać na blaszce z zachowaniem odstępów. Pączki odstawić na pół godziny do podrośnięcia .

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C (góra i dół). Wierzch pączków posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut Wyjąć z piekarnika i wystudzić około 10 minut, następnie polukrować. 

© Piekę, bo lubię..
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci